За да се разбере дадено медицинско състояние, свързано със здравето и репродуктивните функции на даден пациент е необходимо да се направи оценка на хормоналните промени. Те могат да се случат по време на различни физиологични събития като бременност, пубертет, менопауза или след хирургически интервенции.

Хормонални изследвания – кога трябва да се провеждат ?

В редовните проверки на здравето за жени след 40-годишна възраст, изследванията на хормоните, като естроген и прогестерон, са важни за оценка на здравето на репродуктивната система.

За някои хормони, като тиреоидните хормони (TSH, T3, T4), редовните изследвания могат да помогнат при контролирането на функционирането на щитовидната жлеза и откриването на проблеми своевременно.

При симптоми или наличие на необичайни състояния, като нередовен цикъл, промени в теглото, нарушения на съня, депресия, изтънена коса или кожа, изследванията на хормоните могат да помогнат да се открият потенциални проблеми с хормоналния баланс.

При следене на провеждано лечение на хора, които приемат хормонални лекарства или се подлагат на хормонална терапия, може да бъде необходимо да се извършват хормонални изследвания, за да се оцени ефективността на терапията и да се коригират дозите при нужда.

В редица случаи на подозрение за болести като диабет, болести на щитовидната жлеза, болести на надбъбречните жлези и други, хормоналните изследвания могат да бъдат изключително полезни за поставяне на диагноза и определяне на най-подходящото лечение.

Само жени ли се подлагат на хормонални изследвания ?

Хормоналните изследвания не се ограничават само до жените. Те са важни както за мъже, така и за жени.

Хормонални изследвания, които се извършват при мъже и при жени са тестостерон, хормонални изследвания на щитовидната жлеза, диабет и аденом на надбъбречните жлези.

Кои са основните полови хормони?

Основните полови хормони при мъжете и жените са различни и изпълняват различни функции.

Мъжки полови хормони:

 1. Тестостерон: Този хормон е основният мъжки полов хормон и играе ключова роля в развитието на мъжките полови черти като мускулна маса, гласовите промени, растеж на брадата и тялото и в регулацията на сексуалната функция.
 2. Дихидротестостерон (DHT): Този хормон се образува чрез преобразуване на тестостерон и има важна роля в растежа на косата, особено на лицето и главата, както и в регулацията на себум (маслото на кожата).
 3. Естрогени: В мъжкия организъм има и малки количества естрогени, но те са по-изразени при жените. Естрогените съдействат за регулацията на някои аспекти на мъжкото здраве.

Женски полови хормони:

 1. Естрогени: Естрогените са основните женски полови хормони и играят ключова роля в развитието на женските полови черти, като развитието на гърдите, регулацията на менструалния цикъл и поддържането на здравето на репродуктивната система.
 2. Прогестерон: Този хормон е важен за поддържането на бременността и регулирането на менструалния цикъл при жените.

Какво включва пакета за изследване на полови хормони?

Пакетът за изследване на полови хормони може да включва различни хормони и параметри в зависимост от целите на изследването и здравословния статус на пациента.

Типичният пакет за изследване обикновено включва следните компоненти:

 1. Тестостерон: Тестостеронът е основният мъжки полов хормон и се измерва за оценка на нивата при мъжете и жените. Това изследване е полезно при оценката на сексуалната функция, фертилността и други аспекти на здравето.
 2. Естрогени: Естрогените включват хормони като естрадиол и естрон. Тези хормони се измерват при жените и могат да предоставят информация за репродуктивната система, менструалния цикъл и други сфери на женското здраве.
 3. Прогестерон: Прогестеронът се изследва, за да се оцени функцията на женската репродуктивна система и за да се определи наличието на овулация при жените.
 4. Фоликулостимулиращ хормон (FSH): FSH се измерва както при мъжете, така и при жените и може да предостави информация за функцията на гонадите и репродуктивната система.
 5. Лутеинизиращ хормон (LH): LH се измерва с цел да се оцени овулацията при жените и функцията на гонадите при мъжете.
 6. Дихидротестостерон (DHT): Този хормон се измерва при мъжете и може да предостави информация за растежа на косата и други аспекти на мъжкото здраве.

Кои са най-често срещаните хормонални проблеми при мъжа и жената?

Най-честите хормонални проблеми при мъже и жени включват различни състояния и трудности при лечението.

При жените:

 • Полицистични яйчници (ПЦЯ): Състояние, при което жените имат нередовен или липсващ цикъл, увеличени яйчници и високи нива на андрогени (мъжки полови хормони). Лечението обикновено включва контролиране на симптомите чрез регулиране на менструалния цикъл.
 • Щитовидна дисфункция: Проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоза и хипертиреоза. Те са чести и могат да бъдат третирани с лекарства за регулиране на функцията на щитовидната жлеза.
 • Ендометриоза: Това е състояние, при което тъкан от маточната лигавица се намира извън матката и може да доведе до болезнени месечни цикли и болка. Лечението може да включва хормонални лекарства или хирургически интервенции.

При мъжете:

 • Хипогонадизъм (нисък тестостерон): Ниски нива на тестостерон могат да доведат до симптоми като намалена сексуална функция, депресия и намалена мускулна маса. Лечението често включва тестостеронова терапия.
 • Гинекомастия: Това е увеличение на мъжките гърди поради хормонални промени. Лечението може да бъде хирургическо премахване или управление на хормоналните промени.
 • Простатни проблеми: Проблеми с простатата, като хипертрофия или рак на простатата, са чести и се третират чрез хирургия, лекарства или радиотерапия.

Какво представлява изследването на полови хормони ?

Изследването на полови хормони е процес на измерване на нивата на различни полови хормони в кръвта или други биологични проби с цел да се определи балансът и нивата на тези хормони в организма.

Този вид изследвания имат различни цели и могат да предоставят важна информация за здравето и функцията на репродуктивната система и други аспекти на организма.

Изследването на полови хормони се състои в следните дейности:

Вземане на проби: Първата стъпка е вземането на биологични проби, обикновено кръв, а в някои случаи може да се използват и други видове проби като урината или слюнката.

Измерване на нивата на хормоните: Пробите се изпращат към лаборатория, където се измерват нивата на конкретните полови хормони. Това се извършва с помощта на специализирани анализатори и методи.

Оценка и интерпретация на резултатите: Лекарят или специалистът използва резултатите от изследването, за да оцени баланса на половите хормони в организма. Те могат да сравнят получените данни с нормалните стойности за съответния пол и възраст.

Диагноза и лечение: Изследванията на полови хормони могат да помогнат при диагнозата на хормонални заболявания или дисфункции и да определят необходимостта от лечение. В случай на аномалии в нивата на хормоните, лекарят може да предложи подходящи терапии, които да възстановят баланса на хормоните.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ