Какво представлява креатининът?

Креатининът е органично съединение, което се образува от разграждането на креатин фосфат, вещество, което се намира главно в мускулните тъкани. Процесът на образуване на креатинин обикновено се случва в мускулите на човешкото тяло.

Креатининът играе важна роля като маркер за бъбречната функция. След като се образува в мускулите, креатининът влиза в кръвта и се транспортира до бъбреците, където се филтрира и излъчва чрез урината.

Нормалните нива на креатинин в кръвта обикновено са стабилни, но ако бъбреците не функционират правилно, нивата на креатинин може да се увеличат.

Кога се назначават тестове за креатинин?

Тестовете за креатинин се назначават в различни клинични сценарии, когато лекарите смятат, че е важно да се оцени бъбречната функция на пациента.

Редовни медицински прегледимогат да бъдат включени в общия панел от кръвни изследвания по време на редовни медицински прегледи, за да се оцени бъбречната функция и здравословното състояние на пациента.

Диагностициране и мониторинг на бъбречни заболяванияпри подозрение за бъбречни проблеми, като например хронична бъбречна болест, инфекции или обструкции.

Следене на лечение диагностициране и проследяване на заболяване – за сърдечно-съдови проблеми, диабет, хипертония или други състояния, които могат да засегнат бъбречната функция; за да се следи ефективността на лечението и да се адаптират дозите на лекарства.

Преди медицински процедурипреди използване на контрастни средства за образни изследвания, за оценка на бъбречната функция на пациента и за предотвратяване на евентуални проблеми.

Наблюдение на определени медицински състояния – пациенти с бъбречна недостатъчност или автоимунни болести, които засягат бъбреците, могат да бъдат редовно подлагани на тестове за креатинин, за да се следи и поддържа тяхното здравословно състояние.

Видове тестове за изследване на креатинин

Има няколко различни теста, които се използват за измерване на нивата на креатинин в кръвта и урината. Ето някои от тях:

Серумен креатинин

Този тест използва проба от сърцева кръв, за да измери количеството креатинин в кръвта. Високите нива на креатинин могат да бъдат индикатор за проблеми с бъбречната функция.

Креатининен клиърънс

Този тест включва измерване на нивата на креатинин в сърцева кръв и урината, за да се изчисли количеството креатинин, което бъбреците излъчват през определен период от време. Този тест може да предостави по-пълен обзор за бъбречната функция.

Уринен тест за креатинин

Измерва нивата на креатинин в урината. Креатининът се филтрира през бъбречните клетки и се излъчва в урината. Намалени нива на креатинин в урината могат да бъдат индикатор за намаляване на бъбречната функция.

Креатинин в цереброспинална течност (ЦСТ)

Този тест се използва рядко и се извършва чрез вземане на проба от цереброспиналната течност. Той може да се използва за оценка на бъбречната функция при пациенти с неврологични проблеми.

Кога се препоръчва изследване на креатинин в кръвта?

Изследване на креатинин в кръвта може да се назначи, за да се оцени нивото на креатинин при наличие на симптоми на бъбречно заболяване. Тези симптоми включват:

 • Умора и проблеми със съня;
 • Загуба на апетит;
 • Подуване на лицето, китките, глезените или корема;
 • Болки в кръста в близост до бъбреците;
 • Промени в отделянето на урина и честотата на уринирането;
 • Високо кръвно налягане;
 • Гадене;
 • Повръщане;

Бъбречните проблеми могат да бъдат свързани с различни заболявания или състояния, които включват:

 • Гломерулонефрит, възпалително заболяване на бъбреците, което засяга гломерулите;
 • Пиелонефрит, бактериална инфекция на бъбреците;
 • Заболяване на простатата, като увеличена простата;
 • Запушване на пикочните пътища, което може да се дължи на камъни в бъбреците;
 • Намален приток на кръв към бъбреците, което може да бъде причинено от застойна сърдечна недостатъчност, диабет или дехидратация;
 • Увреждане на бъбрек в резултат на злоупотреба с наркотици;
 • Стрептококови инфекции, като постстрептококов гломерулонефрит

Необходима ли е предварителна подготовка преди провеждане на тест за креатинин?

За повечето тестове за креатинин в медицинска лаборатория не се изисква специална предварителна подготовка. Въпреки това, в зависимост от конкретния тип тест и инструкциите на вашия лекар, може да бъдат предоставени някои указания.

Прием на храна: За тестове като измерване на креатинин в кръвта, често не се изисква ограничаване приема на храна. Теста може да се направи по всяко време на деня.

Хидратация: Да бъдете добре хидратирани може да помогне при събирането на урина за тестове като креатининен клиърънс. Лекарят може да ви посъветва да пиете повече течности преди този вид изследвания.

Прекратяване на лекарства: Ако приемате определени лекарства, които могат да повлияят на резултатите на теста, лекарят ви може да ви посъветва да прекратите временно приема им преди изследването.

Тест за серумен креатинин

Този тест измерва количеството креатинин в кръвта и предоставя информация за това колко ефективно бъбреците излъчват този метаболит от организма.

Подготовка: Обикновено не се изисква специална подготовка или натощак. Вие можете да направите теста по всяко време на деня.

Вземане на проба: Медицинският персонал ще вземе малка проба кръв от вена .

Процес на изследване: Пробата се изпраща в лаборатория, където ще бъде изследвана. В лабораторията ще измерват количеството креатинин в кръвта.

Резултати: Резултатите от теста обикновено се връщат на лекаря в рамките на няколко дни. Той ще анализира резултатите.

Интерпретация на Резултатите: Вашите резултати ще бъдат оценени в съчетание с други медицински данни и история на болестта, за да се определи бъбречната ви функция.

Тест Креатининен клиърънс

Ето как се извършва тестът за креатининен клиърънс:

Подготовка: събира се цялото количество урина, излъчено през определен период от време (например, 24 часа). Преди този тест няма специални изисквания за подготовка.

Вземане на кръвна проба:В същото време, когато започвате събирането на урината, може да бъде взета и кръвна проба.

Изпращане на пробите в лабораторията: Събраните проби се изпращат в лаборатория, където ще бъдат измерени нивата на креатинин в кръвта и урината.

Изчисляване на Клиърънс: Креатининният клиърънс се изчислява чрез формула, която включва количеството креатинин в урината и в кръвта, както и обема на събраната урина. Този клиърънс предоставя информация за бъбречната функция.

Резултати и интерпретация:Резултатите се обсъждат с лекар. Нормалните стойности за креатининен клиърънс могат да варират в зависимост от възрастта, пола и други фактори.

Този тест предоставя по-детайлна информация за бъбречната функция в сравнение с простото измерване на креатинин в кръвта и може да бъде полезен при оценката на хронични бъбречни заболявания или други проблеми с бъбреците.

Уринен тест за креатинин

Този тест предоставя информация за това колко добре бъбреците излъчват креатинин – продукт от обмяната на креатин в мускулите. Важно е за оценка на бъбречната функция.

Ето какво включва уриненият тест за креатинин:

Подготовка:Обикновено не се изисква специална подготовка за уринения тест за креатинин. Изпращане на пробата в лабораторията: Събраната урина се изпраща в лаборатория, където нивата на креатинин в урината ще бъдат измерени.

Анализ на резултатите: Лабораторията ще анализира пробата и ще докладва нивата на креатинин в урината.

Интерпретация на резултатите: Резултатите се обсъждат с лекар. В зависимост от нивата на креатинин и други фактори, лекарят ще направи оценка за бъбречната ви функция.

Уриненият тест за креатинин може да бъде използван като част от общата оценка на бъбречната функция.

Кога не трябва да бъде проведено изследване на креатинин?

Изследването на креатинин в урината може да бъде изпълнено в много случаи, но има ситуации, в които този тест може да не е подходящ или трябва да бъде използван с предпазливост.

 • Бременност;
 • Деца и новородени;
 • Прием на лекарства, храни или хранителни добавки;
 • Дегидрация или Хиперхидрация;
 • Инфекции на уринарния тракт.
ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ