Как се попада в „клопката на наднормено тегло“?

В повече от случаите това става направо неусетно. Увлечени в ежедневието, мнозина не улавят тенденцията навреме. Известно е, че, веднъж качили тегло, трябва много мотивация и усилия то да бъде свалено. Най-често визираната причина е обездвижването, но напълняването може да е свързано и с други, напълно индивидуални причини.

Установено е, че наднорменото тегло може да бъде не симптом, а резултат от редица, по-дълбоки и трудни за установяване здравословни проблеми. То може да е предпоставка за заболявания като – високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет и други.

Напълняваме поради един или повече от изброените фактори:

 • липса на движение;
 • неправилно/небалансирано хранене;
 • стрес и безсъние;
 • депресивни състояния;
 • прием на медикаменти;
 • здравословни проблеми, свързани с храносмилането и/или преработката и усвояването на веществата;
 • хормонални проблеми;
 • проблеми на щитовидната жлеза и др.

За да се изяснят точните причини за наднорменото тегло, специалистите препоръчват направата на предварителни медицински изследвания. Без такива изследвания и евентуално наблюдение от специалист, отслабването може да е не само невъзможно, но и животозастрашаващо.

Медицински изследвания са необходими, за да дадат яснота на диетолозите, относно здравословното състояние на пациента.

Каква е ролята на хормоналните изследвания при наднормено тегло?

Сред причините, които водят до повишаване на теглото, са и хормоналните нарушения. Затова при напълняване, особено когато е рязко, лекарите назначават хормонални изследвания. Тук ще разгледаме хормоните, при нарушения в производството на които се повишава телесното тегло.

Хормони на щитовидната жлезатя има важни функции, сред които е поддържането на метаболизма. Произвежда хормоните Т3, Т4 и калцитонин. При намалена функция на жлезата те се са в по-малко количество. Състоянието се нарича хипотиреоидизъм и води до лесно напълняване.

Инсулин – хормон, отделян от панкреаса той е важен за трансформирането на въглехидратите от храната в глюкоза. При консумирането на големи количества сладки и преработени храни организмът развива резистентност към инсулина. Това предразполага към напълняване. В кръвта остава голямо количество захар и се развива диабет тип 2.

Тестостерон секретира се и при двата пола. С възрастта секретирането може да намалее, а това също предразполага към напълняване. Това състояние се характеризира със загуба на мускулна маса и костна плътност. При лабораторни изследвания на кръв се установява повишен холестерол и повишено ниво на триглицериди.

Естроген – женският полов хормон много важен хормон при жените. Всяко нарушение в секрецията му причинява напълняване. При повишена секреция се развива резистентност към инсулина, което е предпоставка за лесно напълняване. Трупат се мазнини в областта на бедрата. При високото му ниво има и симптоми като лесно забравяне, главоболие, косопад. Намаленото му отделяне също улеснява напълняването, тъй като организмът започва да превръща всички източници на енергия в мазнини.

Мелатонин – хормон на съня регулира съня и при нормална секреция спането е пълноценно и възстановяващо. При често или редовно недоспиване се нарушава процесът на пълноценен сън, а това също е предпоставка за качване на тегло.

Грелин – хормон на глада отделя се в стомаха. Той стимулира апетита и при смущения в секрецията му се огладнява лесно.

Серотонин споменаван е като хормон на щастието. Ако е в нормално ниво, се чувствате добре. Дефицитът му води до постоянно чувство на глад, уморяемост, депресия. Ако и през нощта ставате, за да хапнете, защото просто „умирате“ от глад, изследвайте нивото на серотонина.

Адреналинтози хормон контролира важни метаболитни процеси. Повишеното му ниво причинява чувство на глад, особено за вредни храни. А при дефицит на адреналин метаболизмът се забавя.

Глюкагон помага за разграждането на мазнините и когато е в нормални стойности, не страдате често от чувство на глад. Освен това при дефицит на глюкагон се повишава чувството на стрес.

Кортизолът – е хормонът, който се засяга при стрес. Последствията са повишаване на кръвното налягане и кръвната захар. Признаците включват депресия, резки пристъпи на гняв, проблеми със съня, напълняване.

Невропептид У – това е хормон, дисбалансът в нивото на който води до голям апетит и лесно трупане на мазнини. Особено характерни са натрупванията в седалището, кръста и ханша.

Какво е хормонален дисбаланс?

При xopмoнaлeн диcбaлaнc, имaтe твъpдe мнoгo или твъpдe мaлĸo oт oпpeдeлeн xopмoн. Дopи мaлĸи пpoмeни мoгaт дa имaт cepиoзни пocлeдици в цялoтo тялo. Дoĸaтo няĸoи xopмoнaлни нивa вapиpaт пpeз цeлия живoт и мoжe пpocтo дa ca peзyлтaт oт ecтecтвeнoтo cтapeeнe, дpyги пpoмeни нacтъпвaт, ĸoгaтo eндoĸpиннитe жлeзи ce oбъpĸaт.

Teзи xимичecĸи вещества, пpoизвeждaни oт нaшитe тeлa, имaт шиpoĸ cпeĸтъp oт eфeĸти: ĸoнтpoлиpaт pacтeжa, paзвивaт пoлoвитe opгaни, peгyлиpaт нивaтa нa ĸpъвнaтa зaxap и влияят въpxy тeлecнoтo тeглo, тeлecнитe мaзнини и мycĸyлнaтa мaca.

Има ли влияние наднорменото тегло върху зачеването и бременността?

Зaтлъcтявaнeтo мнoгo чecтo cтaвa пpичинa зa paзвитиe нa инcyлинoвa peзиcтeнтнocт, ĸoятo в пoвeчeтo cлyчaи ce cъчeтaвa cъc cиндpoм нa пoлиĸиcтoзни яйчници (CΠKЯ). Eндoмeтpиoзaтa и CΠKЯ ca eдни oт нaй-чecтитe пpичини зa бeзплoдиe пpи жeнaтa.

Haтpyпвaнeтo нa мacтнa тъĸaн в ĸopeмнaтa oблacт вoди дo пoвишeни нивa нa ecтpoгeни и ниcъĸ пpoгecтepoн. Това пpичинявa пpoблeми c мeнcтpyaлния циĸъл, xипepинcyлинeмия, пoвишaвa pиcĸa oт пoявa нa ĸиcти нa яйчницитe, миoмa нa мaтĸaтa, бoлeзнeнa мeнcтpyaция, дeпpecивни cъcтoяния. Oптимaлнитe нивa нa пoлoви xopмoни ca изĸлючитeлнo вaжни зa ycпeшнoтo зaчeвaнe.

Haднopмeнoтo тeглo нapyшaвa фyнĸциятa нa xипoфизaтa и пoтиcĸa пpoизвoдcтвoтo нa лyтeинизиpaщ (LН) и фoлиĸyлo-cтимyлиpaщ (FЅН) xopмoни, ĸoитo ca oтгoвopни зa yзpявaнeтo нa яйцeĸлeтĸaтa и oвyлaциятa.

Пpи бpeмeнни c нaднopмeнo тeглo има cepиoзeн pиcĸ oт paзвитиe нa пpeeĸлaмпcия. Ocвeн тoвa виcoĸoтo ĸpъвнo нaлягaнe yвpeждa ĸpъвoнocнитe cъдoвe нa плaцeнтaтa.

Как се диагностицира затлъстяването?

Диагностицирането на пациента със затлъстяване и придружаващите го усложнения има важно значение за подхода на лечение, който ще се предприеме. Най – важно на този етап е, да се определят причините, довели до покачване на теглото, както ипречките при отслабване, за да бъде лекарската намеса най-ефективна.

Консултацията на пациент със затлъстяване с ендокринолог има определена последователност, която включва медицинска анамнеза, физикален преглед и назначаване на изследвания и консултации. На базата на резултатите се прави план на лечение.

Медицинска анамнеза

Прави се оценка на динамиката в теглото, периода и събитията довели до затлъстяване. Важно е да се установят здравните проблеми, които са накарали пациента да търси лекарска помощ.

Търси се началото на проблема и провокиращите фактори за покачване на тегло. Рискови етапи от развитието са пубертет, бременност и менопауза. Друг фактор е спирането на тютюнопушенето. Може да има хранителни разстройства (булимия, преяждане, нощно хранене). Възможни рискови фактори са и травми, операции и заболявания, които водят до обездвижване.

Оценява се качеството на живот, храненето, физическата активност, количеството и качеството на съня. Уточнява се какво е правено до момента, за да се намали теглото, и кое е било успешно и кое – не. Оценяват се наличните пречки за постигането на отслабване.

Установява се има ли:

– усложнения на затлъстяването като: гастро-езофагеална рефлуксна болест, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, синдром на обструктивна сънна апнея, остеоартрити, захарен диабет тип 2, коронарна и периферна съдова болест, менструални нарушения, еректилна дисфункция, инфертилитет.

– има ли фамилната обремененост : затлъстяване при родителите; хранителни навици и културни норми в семейството.

Физикален преглед

 • Изчислява се индекса на телесна маса (ИТМ)по формулата: тегло (в кг)/ръст (в метри)2. На базата на ИТМ се определя категорията на затлъстяването.
 • Преразпределението на мастната тъкан определя се от обиколката на талията и ханша, и тяхното съотношение.
 • Измерване на артериалното налягане и оценка на сърдечния статус и белези за сърдечна недостатъчност. Палпирането на корема може да покаже наличие на увеличен черен дроб. Оценява се подвижността на ставите и наличието на остеоартрит. Огледът на кожата може да покаже признаци на инсулинова резистентност (акантоза), хиперкортицизъм (дълбоки и широки, виолетови стрии), синдром на поликистозните яйчници (повишено окосмяване, акне, косопад), хипотиреоидизъм.
 • Минималния набор от лабораторни изледвания включва: кръвна захар, липиден профил, пикочна киселина и креатинин, тиреоидна функция (ТСХ) и чернодробна функция, скрининг за захарен диабети инсулинова резистентност с орален-глюкозотолерансен тест и/или гликиран хемоглобин.
 • При необходимост се препоръчват допълнителни изследвания като: ехография на черен дроб и биопсия при абнормни стойности на показателите за чернодробна функция и др.

Защо са необходими тези медицински изследвания?

Не е възможно без подробно познаване на състоянието на организма, без точното установяване на степента на поражения и нарушенията, довели до натрупване на много килограми, да се постигне успешно лечение.

За да се изготви най-добрата програма за отслабване, специалистите се нуждаят от подробна информация за вашето тяло и заболяванията ви. Само така изготвената програма от диетолозите и терапевтите ще бъде ефективна и без йо – йо ефект.

На този етап е препоръчително да се изготви и тест за хранителна непоносимост. Резултатите от него са в основата за изготвяне на програмата за отслабване.

Изготвената индивидуална програма на пациента цели, не да се ограничи до минимум приемането на храна, а да се постигне самоконтрол и той да се научи как сам правилно да подбира и комбинира храната си по начин, който е най-здравословен за него;

Предписаната физическа активност е според здравословното състояние и физическите възможности на пациента.

ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ