Какво е ГГТ / GGT ( гама глутамил трансфераза)?

ГГТ / GGT е ензим, който се среща основно в клетките на черния дроб, бъбреците, панкреаса и злъчните пътища. Той е много чувствителен диагностичен маркер за жлъчен застой /холестаза/. Повишението на ензимната активност на ГГТ при проблеми при оттичането на жлъчните сокове, напр. при камъни в жлъчния мехур или жлъчните пътища, се появява по-рано от това на Алкалната фосфатаза.

Запази час за изследване

Какви проблеми или заболявания се установяват с изследването на ГГТ?

Изследването на ГГТ (гама глутамил трансфераза) обикновено се извършва с цел да се оцени функцията на черния дроб и да се открият евентуални проблеми или заболявания, свързани с този орган или други системни нарушения. Количеството на ензима може да се използва като биомаркер за различни състояния, включително:

  • Хепатитни заболявания – Повишена ензимна активност на ГГТ може да се наблюдава и при повечето остри заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.
  • Жлъчни камъни – Жлъчният тракт е тясно свързан с черния дроб, и проблеми с жлъчните камъни могат да повлияят на стойностите на ензима.
  • Автоимунни заболявания на черния дроб;
  • Автоимунни заболявания на жлъчните пътища – първична билиарна цироза, първичен склерозиращ холангит;
  • Хронична алкохолна злоупотреба – ГГТ е най- чувствителният индикатор при продължителена консумация на алкохол, като при алкохолици серумното ниво на ГГТ в кръвта се повишава многократно;
  • Продължителна терапия с медикаменти като фенобарбитал, фенитоин и други.
  • Леко повишаване на гама-глутамилтрансферазата може да се наблюдава при затлъстяване, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, следоперативни състояния.

Заяви изследване

    Кога се препоръчва изследване на ГГТ?

    Изследване на гама глутамил трансфераза се назначава при остри и хронични чернодробни увреждания, жълтеница, жлъчно-каменна болест, заболявания на жлъчната система, хронична злоупотреба с алкохол и продължителен прием на лекарства, които увреждат черния дроб.

    Динамичното проследяване на чернодробни ензими в хода на лечение дава информация за ефекта от терапията.

    Периодично се изследва като контролен показател при хронични заболявания на жлъчната система, цироза на черния дроб и алкохолизъм.

    Как се провежда изследването?

    Подготовка преди изследване – Не е необходима.

    Препоръчва се изследването да се прави сутрин на гладно. По препоръка на лекаря спрете приема на определени лекарства. Ако пиете дори малко количество алкохол в рамките на 24 часа преди теста това може да повлияе на резултатите.

    Проба – Взема се венозна кръв от сгъвката на ръката в лакътя.
    Метод – спектрофотометричен.

    Референтни стойности (U/L)
    Мъже 8 – 61
    Жени 5 – 35

    Интерпретация на резултатите

    Колкото по-високо е нивото на гама глутамил трансфераза толкова по – голямо е увреждането на черния дроб. До повишение водят :

    • прекомерна употреба на алкохол;
    • хроничен вирусен хепатит;
    • липса на приток на кръв към черния дроб;
    • чернодробен тумор;
    • цироза;
    • прекомерна употреба на определени лекарства или други токсини;
    • сърдечна недостатъчност;
    • диабет;
    • панкреатит;
    • мастно чернодробно заболяване (стеатоза).

    Нивото на ГГТ често се измерва спрямо други ензими като алкална фосфатаза (ALP). Ако ГГТ и ALP са повишени има съмнение за чернодробно заболяване или на жлъчните пътища. Значително увеличаване на гамаглутамилтрансфераза се установява при обструкция на жлъчната система.

    • Ако ГГТ е нормален и ALP е повишена това може да означава заболяване на костите.
    • ГГТ е чувствителен към колебания. Барбитуратите, фенобарбиталът и някои лекарства без рецепта могат да повишат нивата на ГГТ в тялото.
    • Нивата на ГГТ в кръвта нарастват с възрастта при жените, но не и при мъжете.
    • Намалената активност на ГГТ се среща значително по-рядко. Такива са случаите по време на бременност, при прием на някои медикаменти – например витамин С, клофибрат, антикоагуланти, някои медикаменти за смъкване на кръвното налягане и други.

    Какви са дългосрочните перспективи?

    В дългосрочна перспектива, чернодробното заболяване е сериозен проблем, който често може да доведе до други здравословни сътресения. Възможно е щетите да бъдат толкова сериозни, че да са необратими.

    Тестът за ГГТ, използван заедно с други методи на изследване, може да бъде ценен инструмент, който да помогне да се установи дали имате увреждане на черния дроб.

    Важно е да се консултирате с лекар, ако изпитвате някакви симптоми, свързани с увреждане с чернодробната функция , за да бъдете тествани, за да се установи причината и да се започне навременно лечение.

    Някои научни изследвания показват, че високата консумация на кафе може да намали нивата при тежките алкохолици, но се изискват повече от пет чаши на ден. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни, тъй като прекомерният прием на кафе може да създаде свои собствени проблеми, включително високо кръвно налягане и нарушения на съня.

    Отказването от тютюнопушенето, контролирането на консумацията на алкохол и отслабването са важни първи стъпки към намаляване на нивата на GGT и позволяване на увредения дроб да се възстанови, докато в същото време водите по-здравословен начин на живот.

    Защо да се доверите на laboratoria.bg ?

    Ние, екипа на laboratoria.bg се гордеем със своето обслужване, което включва както генетични, така и клинични изследвания, които се допълват, за да осигурят цялостна грижа за пациента. Ние вярваме в значимостта на интегрирането на генетичната информация в медицинската диагностика и профилактика, като същевременно предоставяме широк спектър от услуги на едно място.

    При нас може да направите всички необходими тестове, които да подпомогнат диагностиката и профилактиката на редица медицински състояния – бременност, репродуктивни несполуки, онкологични заболявания, редки генетични болести, полово предавани инфекции, респираторни инфекции и други.

    Нашите услуги се основават на най-новите научни открития и технологии, като същевременно се стремим към високо качество, точност и прецизност в резултатите. Екипът ни от квалифицирани специалисти с грижа следи за вашето благосъстояние и се стреми да ви осигури персонализирано внимание и най-добрите възможни резултати.

    Ние в laboratoriq.bg сме тук, за да ви подкрепим във вашият стремеж за здравословен начин на живот и постигане на оптимално здраве. Вярваме, че качествената медицинска грижа трябва да бъде достъпна и удобна за всеки, и се гордеем, че можем да ви предложим тази възможност.

    Запази час за изследване