Какво е С-реактивен протеин?

С-реактивният протеин (CRP) е белтък, който се произвежда в увеличени количества от черния дроб в отговор на възпаление. Високото му ниво в кръвта е маркер на възпалението, което може да бъде причинено от голямо разнообразие от състояния – от инфекции до рак. Той се освобождава в кръвта в рамките на няколко часа след увреждане на тъканите, начало на инфекция или друго възпаление.

Високите нива на СRP също могат да показват, че има възпаление в артериите на сърцето, което може да означава по-висок риск от инфаркт. Въпреки това, изследването на СRP е изключително неспецифичен тест и нивата на му могат да бъдат повишени при всяко възпалително състояние.

Повишение на стойностите на CRP се наблюдава в следните случаи:

 • При възпаление – бактериални, вирусни, гъбични инфекции; след инфаркт и след операции;
 • Когато има системни възпалителни заболявания – например ревматоиден артрит;
 • При наличието на злокачествени заболявания;
 • При алергични реакции;
 • В последното тримесечие на бременността.
Запази час за изследване

Кога се препоръчва изследване CRP?

Това изследване може да се назначи при съмнения за бактериална инфекция, базирайки се на анамнезата, обективните признаци и симптомите на пациента.

Тестът може да се извърши и при новородени, което показва признаци на инфекция или когато пациентът е със симптоми на сепсис — висока температура, втрисане, учестени пулс и дишане.

Използва се за установяване на инфекция след оперативна интервенция. Ако стойностите на СRP останат повишени и след третия ден от операцията, може да се подозира инфекция.

Заяви изследване

  Какво определя изследването

  Чрез него се дава оценка на степента на активност на възпалителни заболявания и се потвърждава или отхвърля подозрението за бактериален проблем въз основа на медицинската анамнеза на пациента, обективни признаци и симптоми.

  Използва се и при съмнение за инфекционен процес при новородени; при симптоми на сепсис – висока температура, втрисане, ускорен пулс и задух.

  СRP може да разграничи болестта на Crohn от Улцерозен колит и Ревматоиден артрит от неусложнен Системен лупус еритематозус както и:

  • Откриване на реакция на отхвърляне на трансплантанта;
  • Откриване на вътрематочни инфекции, свързани с преждевременно разкъсване на околоплодния мехур при бременни;
  • Оценка на миокарден инфаркт или реинфаркт след миокарден инфаркт;
  • Проследяване на ефекта от антибиотичната терапия при бактериални инфекции и проследяване на противовъзпалителната терапия при ревматични заболявания.

  Подготовка за изследването

  За изследване на CRP не е необходима специална предварителна подготовка, освен извършването му сутрин на гладно.

  • Проба – венозна кръв
  • Метод – латекс-усилена турбидиметрия
  • Референтни стойности <0.5 mg/dL

  Анализ на резултатите от изследването на СRP

  Измерва в милиграми CRP на литър кръв (mg / L). Като цяло ниско е по-добър показател от високото, защото означава по-малко възпаление в организма.

  • Отчитане на по-малко от 1 mg / L показва, че човек е изложен на нисък риск от сърдечни заболявания.
  • Отчитане между 1 и 2,9 mg / L при високочувствителният CRP тест може да означава, че пациентът е изложен на междинен рискот сърдечно-съдови заболявания.
  • Отчитане над 3 mg / L означава, че пациентът може да е изложен на висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
  • Отчитане на резултати над 10 mg / L при стандартен тест за СRP може да сигнализира за необходимост от допълнителни изследвания, за да се определи причината за такова значително възпаление в тялото, което може да се дължи на: възпаление на костите известно също като остеомиелит; автоимунен артрит; възпалителни болести на червата; туберкулоза; лупус, заболяване на съединителната тъкан или други автоимунни заболявания;

  Как да снижим високите нива на С-реактивен протеин?

  Високите нива са маркер, който трябва да бъде взет под внимание при изследването на здравето на човек, но не представлява самостоятелен индикатор за конкретна диагноза.

  Установено е, че здравословният хранителен режим може да понижи стойностите на CRP. Спазването на средиземноморска диета намалява нивата му. Ако човек е изложен на повишен риск от сърдечни заболявания, спазването на здравословна диета трябва да бъде част от начина му на живот.

  Ако пациентът е изложени на висок риск от сърдечно-съдово заболяване и резултатите от изследванията показват високи нива на CRP, лекарят може да предложи статини или други лекарства за понижаване на холестерола.

  Приемът на витамин С също може да помогне за понижаване на нивата на CRP при хора, които са имат повишен риск от проблеми със сърцето. Последни проучвания показват, че пробиотиците също могат да имат положителен ефект за понижаване на нивата на CRP.

  Запази час за изследване