Какво е хламидия?

Хламидията е полово предавана болест, която може да зарази представители и на двата пола. Тя може да причини сериозни, трайни увреждания на репродуктивната система на жената, което да затрудни или направи невъзможно забременяване.

Chlamydia trachomatis често се нарича “тихата епидемия”, защото инфекциите са широко разпространени, но много хора не осъзнават, че са заразени. Само един от всеки четирима заразени има симптоми на леко отделяне на секрет и парене при уриниране.

Какви заболявания причинява Chlamydia trachomatis?

Chlamydia trachomatis е вътреклетъчен микроорганизъм, който може да причини различни заболявания.

 • Chlamydia trachomatis серотип A, B, C причиняват трахома – сериозно заболяване, което засяга очите и води до тежък конюнктивит и риск от загуба на зрението. Трахома е най-честата причина за придобита слепота в света. Предаването става при директен контакт и при контакт с очен или носен секрет от заразен.
 • Chlamydia trachomatis серотип D-K- причиняват инфекции на генитоуринарния тракт.
 • Инфекциите, причинени от Chlamydia trachomatis, водят до възпаление на маточната шийка, уретрата, маточните тръби и матката при жените.
 • При мъжете причинява възпаление на уретрата, надсеменника и простатата. Може да причини и проктити (възпаление на правото черво).
 • Chlamydia trachomatis серотип L1-L3 – причинява лимфоганулома венереум – заболяване, характеризиращо се с неболезнени генитални язви, които спонтанно заздравяват. Няколко седмици по-късно се увеличават ингвиналните лимфни възли, които може да загноят. Клинично се изразява с неболезнени язви и уголемени ингвинални лимфни възли. Заболяването може да доведе до стерилитет. Среща се предимно в тропическите страни.
Запази час за изследване

Как протича заболяването и какви са симптомите?

Познаването на симптомите на инфекцията може да бъде полезно, защото има значително припокриване между тях и оплакванията при други състояния. Много хора не проявяват симптоми на хламидиална инфекция. Само 5-30% от жените и 10% от мъжете изпитват симптоми от инфекцията.

Инфекциите протичат най-често безсимптомно, което обяснява късното търсене на медицинска помощ.

В някои случаи може да се проявят :

 • слузно или слузногнойно вагинално течение;
 • кървене след полов акт;
 • болка при уриниране;
 • често уриниране;
 • болка при полов акт.

Може да доведе до усложнения като стерилитет, реактивен артрит (част от синдрома на Райтер, наред с конюнктивит и уретрит), възпалително-тазова болест, хронична тазова болка и ектопична бременност.

Заяви изследване

  Как се предава хламидията?

  Хламидията се предава основно чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален или орален секс. Тя може да се предаде и от инфицирана майка на новороденото си по време на раждане. При естествено раждане от майка с хламидийна инфекция у новороденото може да се развие неонатален конюнктивите, пневмония и др.

  Какви лаборатории изследвания се назначават при подозрения за хламидиаза?

  Инфекцията с хламидия трахоматис може да бъде правилно диагностицирана само в клинична обстановка с помощта на специфични лабораторни изследвания.

  При подозрение за хламидиаза, лекарят обикновено назначава следните лабораторни изследвания:

  • PCR тест (Полимеразна верижна реакция): Това е молекулярен тест, който се използва за откриване на генетичния материал на хламидията в пробите от областта, която се заподозрява за инфекция (например вагинални, уретрални, анални или гърлени проби). PCR тестът е много чувствителен и специфичен за диагностициране на хламидиаза.
  • ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ): Това е кръвен тест, който може да открие антитела срещу хламидията. Въпреки че ELISA тестът е по-евтин и по-лесен за изпълнение, той не е толкова чувствителен като PCR тестът и може да даде лъжеположителни или лъженегативни резултати.
  • Култивиране на хламидия: Този метод включва опит да се отгледат идентифициращи хламидията бактерии от пробата. Въпреки че култивирането може да бъде полезно, то често е по-сложно и времеемко в сравнение с PCR тестовете.

  Какви са пробите за изследване?

  Пробите за изследване на хламидия се вземат според областта, която се заподозрява за инфекция. Ето някои от обичайните начини за вземане на проби:

  • Вагинални проби (за жени)
  • Уретрални проби (за мъже)
  • Анални проби
  • Гърлени проби

  Всички тези проби след това се изпращат за лабораторно изследване, където се използват различни техники за откриване на наличието на хламидията, като PCR, ELISA или култивиране на бактерии.

  Анализ на резултатите

  Анализът на резултатите от изследванията за хламидия обикновено се извършва от квалифицирани лаборатории или от здравни специалисти. В зависимост от използваните методи за тестване, резултатите могат да бъдат представени по различни начини според използвания тест.

  Ако резултата е положителен, това означава, че генетичният материал на хламидията е открит в пробата. Това потвърждава наличието на инфекция.

  Отрицателен резултат означава, че генетичният материал на хламидията не е открит в пробата. Това обаче не може напълно да изключи наличието на инфекция, особено ако инфекцията е в ранен етап или ако пробата е взета след неподходящия период от време след контакта с инфекцията.

  Резултатите трябва да се представят на лекар, който да предложи подходящо лечение или проследяване, ако е необходимо.

  Как да се предпазим от хламидия?

  Най-добрият начин да се предпазим от хламидия и други сексуално предавани инфекции е да използваме презервативи правилно всеки път, когато имаме сексуален контакт, и да бъдем в моногамна връзка с партньор. Редовното изследване е също много важно, особено за хора, които имат нови сексуални партньори.

  Защо да се изследвам в laboratoria.bg?

  Лабораторията предлага пълен набор от съвременни изследвания и най-модерни технологии за цялостна грижа за пациента: от генетични предразположения, ранна диагностика на заболявания и инфекции, профилактика и проследяване на лечение до ДНК програми, свързани с хранителен режим, спорт, детокс, грижа за кожата, памет и концентрация.

  Запази час за изследване