Какви са  основните   функции на черния дроб?

Черният дроб представлява изключително важен орган в човешкото тяло, отговарящ за няколко ключови функции, които допринасят за здравето и баланса на организма. Той е своеобразен филтър, изпълняващ задачата да поема лекарствата и токсините от кръвта и да ги преобразува в безвредни съединения.

Основните функции на черния дроб включват производството на различни протеини, сред които  важни ензими и фактори, необходими за кръвосъсирването. Той също така играе ключова роля в поддържането на хормонален баланс и съхранява витамини, от които организмът се нуждае за правилното функциониране.

От съществено значение е и производството на жлъчен сок, течност, която има решаващо значение за разтварянето на мазнините в тънките черва. Този процес стартира в черния дроб, преминава през жлъчния мехур и завършва в тънките черва, където помага за ефективното смилане на мазнините.

Запази час за изследване

Чернодробни изследвания – защо са важни?

Откриването и оценката на заболявания на черния дроб са от съществено значение за поддържане на общото здравословно състояние на човека.

Различни тестове, провеждани едновременно върху кръвна проба, са ключов инструмент за този процес. Такива тестове включват измерване на нивата на ензимите АЛАТ, АСАТ и Гама ГТ, които са специфични за черния дроб и предоставят информация за неговото здравословно състояние.

Допълнително, алкалната фосфатаза (ALP) служи като полезен маркер за проблеми, свързани с жлъчните пътища, предоставяйки ценна информация за блокажи и дисфункции в този регион от организма.

Заяви изследване

  С каква цел и при кои случаи  се правят чернодробни  изследвания?

  –  с превантивна цел

  –  проверка за инфекции като хепатит

  –  наблюдение на прогресията на дадено заболяване, например вирусен или алкохолен хепатит, както и проверка на ефект от лечението

  –  определяне на възможните странични ефекти от медикаменти

  Може също да се нуждаете от чернодробни изследвания, ако сте изложени на по-висока опасност. В  рискови групи попадат хора, които:

  • имат фамилна анамнеза за заболяване на черния дроб
  • употребяват прекомерни количества алкохол
  •  били са изложени на хепатитен вирус
  • приемат медикаменти, които могат да причинят увреждане на органа
  • страдат от определени медицински състояния, например високи триглицериди (вид мазнини в кръвта), диабет, хипертония, анемия

  Симптоми за проблеми с черния дроб

  Някои от възможните симптоми за проблеми с черния дроб включват:

  • Болка в областта на черния дроб

  Болката може да бъде умерена или интензивна и да се усеща в долната част на корема.

  • Промени в цвета на изпражненията

  Промени в цвета  (тъмно черен или смолист) или има наличие на кръв.

  • Гадене и повръщане

  Тези симптоми могат да бъдат свързани с проблеми  и в черния дроб.

  • Отказ от храна и загуба на тегло

  Пациентите често  имат загуба на апетит и могат да отказват храна.

  • Умора и слабост

  Проблемите с черния дроб могат да доведат до анемия, която пък може да причини умора и слабост.

  Кои са често срещаните заболявания на черния дроб?

  Черният дроб (хепатът) е важен орган в тялото, отговарящ за няколко важни функции, включително обработка на токсини, производство на жлъчни соли, участие в метаболизма на хранителните вещества и запасяване на глюкоза.

  Въпреки своята важност, черният дроб е подложен на различни видове заболявания. Някои от често срещаните заболявания на черния дроб включват:

  • Хепатит

  Хепатит A, B, и C са възпалителни заболявания, които засягат черния дроб. Могат да бъдат причинени от вирусна инфекция, алкохол, лекарства или автоимунни реакции.

  • Цироза на черния дроб

  Прогресивно заместване на здравата тъкан на черния дроб с фиброзна тъкан. Често е резултат от хронични възпалителни състояния, като например хроничен хепатит или алкохолна болест на черния дроб.

  • Жълтеница

  Жълтеница е състояние, при което се наблюдава пожълтяване на кожата и очите. Това може да бъде вследствие от прекомерно натоварване на черния дроб с билирубин, който се формира при разграждане на червени кръвни клетки.

  • Мастна болест на черния дроб

  Неалкохолната мастна болест (NAFLD) и неалкохолната стеатохепатит (NASH) са свързани с натрупване на мазнини в черния дроб. В NASH, наличието на запаление и фиброза може да доведе до по-сериозни проблеми.

  • Хепатоцелуларен карцином:

  Хепатоцелуларният карцином (HCC) е вид рак, който се развива в тъканите на черния дроб. Обикновено е свързан с цироза и хронични възпалителни състояния.

  • Алкохолна болест на черния дроб:

  Прекомерната консумация на алкохол може да предизвика различни видове увреждания на черния дроб, включително хроничен хепатит, цироза и дори рак.

  • Вродени заболявания на черния дроб:

  Някои хора могат да страдат от вродени заболявания, като например хемохроматоза или вродена нарушеност в метаболизма на жлъчните киселини.

  Запази час за изследване

  Изследвания за оценка на чернодробната функция

  За оценка на чернодробната функция могат да се извършват различни видове изследвания и тестове. Тези процедури се използват за оценка на различни аспекти на здравето на черния дроб и могат да помогнат при диагностицирането на евентуални проблеми. Някои от обичайните изследвания включват:

  Пакет изследвания Чернодробна функция включва:

  • ПКК
  • АСАТ
  • АЛАТ
  • ГГТ
  • Общ билирубин
  • Директен билирубин
  • Протромбиново време
  • Фибриноген
  • Общ белтък
  • Пълна кръвната картина /ПКК/

  Това е  първото изследване, с което започва диагностиката на почти всички заболявания, отклонения и нарушения в организма. Именно по тази причина тя е задължителна част от профилактичните прегледи на бебета, деца и възрастни. Пълната кръвна картина (ПКК) е панел от кръвни изследвания, даващ информация за кръвните клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити).

  Трансаминазите АСАТ и АЛАТ са важни показатели за функцията на черния дроб и за наличие на увреждане.

  ГГТ (гама – глутамилтрансфераза) е ензим, представен в бъбреците, панкреаса, черния дроб и простатата. Той е чувствителен индикатор за чернодробни заболявания, много полезен за диагностициране на хепатобилиарни нарушения и е с повишени нива при всички форми на чернодробни заболявания и алкохолизъм.

  Белтъците играят важна роля в имунната защита на организма.

  Фибриноген – важен участник в съсирването на кръвта, нивата на фибриногена се повишават в отговор на възпалението в тъканите. Тестването на нивото на фибриноген е едно от най-честите лабораторни изследвания, които са показателни за острата фаза на възпалителните реакции.

  Билирубин – Нивата му в кръвта се повишават при заболявания и увреждания на черния дроб и червените кръвни телца (еритроцитите).

  Каква е подготовката преди  направа на чернодробни изследвания?

  Най-добре е те да се извършват сутрин, на гладно, без прием на храна в специализирана лаборатория.

  Някои лекарства и храни могат да повлияят на нивата на ензимите и протеините в кръвта, затова ако приемате даден медикамент, се посъветвайте с лекар да го спрете ден-два преди провеждане на изследването.

  Изследването  се състои от взимане на венозна кръв и обикновено отнема по-малко от 5 минути, като може да усетите единствено лека болка от убождането и евентуално натъртване на мястото, където е поставена иглата. Обичайно повечето симптоми изчезват бързо.

  Как да  запазим черния дроб  здрав?

  Предпазването на черния дроб от проблеми изисква внимание към  начина на живот и здравните навици. Ето някои препоръки, които могат да помогнат за поддържането на нормалната функция на черния дроб:

  • Ограничаване на консумацията на алкохол

  При консумацията на алкохол, особено в големи количества, може да се увеличи риска от развитие на алкохолна болест на черния дроб, включително цироза.

  • Здравословно хранене

  Здравословно хранене  е балансирано  хранене, богато на плодове, зеленчуци, цели зърна и  ненаситени мазнини.

  • Контрол на теглото

  Поддържането на здравословно тегло е важно за предпазване от неалкохолната мастна болест на черния дроб, която може да се развие при натрупване на мазнини.

  • Предотвратяване на вирусни инфекции

  Ваксинирането срещу хепатитите A и B може да предостави защита срещу вирусни инфекции, които могат да доведат до хепатит и други проблеми.

  • Физическа активност

  Редовната физическа  активност помага за поддържане на здравословното тегло и може да намали риска от развитие на мастна болест на черния дроб.

  • Ограничаване на употребата на лекарства

  Взимането на лекарства, особено дългосрочно, може да има влияние върху черния дроб. Винаги се консултирайте с лекаря си за възможни странични ефекти и влияние върху черния дроб.

  Запази час за изследване