Какво е липиден профил?

Липидите са мазнини, които са важни съставки на клетките и източници на енергия. Те са необходими за живота, но абнормните им нива могат да причинят сърдечносъдови заболявания. Липидният профил измерва нивото на определени липиди в кръвта.

Два вида липиди – холестерол и триглицериди, се пренасят в кръвта чрез частици, наречени “липопротеини”. Всяка частица съдържа комбинация от протеини, холестерол, триглицериди и фосфолипидни молекули.

Липопротеиновите частици се класифицират според плътността си на липопротеини с висока плътност (HDL), липопротеини със средна плътност (IDL), липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с много ниска плътност (VLDL).

Запази час за изследване

Защо се изследват холестерол и триглицериди?

Изследването на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта е важна част от превантивната грижа за здравето и оценката на риска от сърдечно-съдови заболявания. Ето няколко основни причини за изследването им:

 • Оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания

Изследването на холестерола помага да се определи индивидуалният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като например инфаркт на миокарда или инсулт.

 • Ранно откриване на проблеми с холестерола

Редовните изследвания на холестерола предоставят възможност за ранно откриване на проблеми и могат да предупредят за необходимостта от корекция в хранителния и начина на живота.

 • Мониториране на ефективността на лечението

Ако човек е поставен под медикаментозна терапия за управление на холестерола, редовните изследвания са важни за проследяване на ефективността на лечението.

 • Диагностициране на генетични проблеми

Някои хора имат генетични предпоставки за високи нива на холестерол, което може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследванията могат да помогнат при диагностицирането на тези проблеми.

 • При планиране на лечение

Резултатите от изследванията на холестерола предоставят информация, въз основа на която здравен специалист може да предложи индивидуални лечебни мерки.

 • Оценка на общото здравословно състояние

Холестеролните изследвания са част от комплексния медицински преглед, който помага при оценка на общото здравословно състояние и рисковете, свързани с сърдечно-съдовите заболявания.

Заяви изследване

  Какво е холестерол?

  Холестеролът е вещество, което е есенциална част от структурата на клетките и е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Той се съдържа в клетъчните мембрани и е важен за синтеза на някои хормони и витамин D.

  Холестеролът може да бъде произведен от организма, особено от черния дроб, и може да бъде приеман и чрез храната. При консумация на млечни продукти, месо, мазнини, холестеролът се синтезира естествено от черния дроб. Следователно нивото на холестерола зависи както от генетични фактори, така и от храненето и начина на живот.

  Какво е HDL-холестерол?

  Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) е известен като “добър”, защото помага за отстраняването на други форми на холестерол от кръвния поток. По-високите му нива са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

  Холестеролът представлява вещество, което се намира във всичките клетки на човешкото тяло. Участва в клетъчния строеж и се пренася през кръвния поток, свързвайки се с протеини, наречени липопротеини. HDL поема излишния холестерол в кръвта и го връща обратно в черния дроб, където той се разгражда и отстранява от тялото.

  Какво е LDL-холестерол?

  LDL-холестеролът (Low-Density Lipoprotein Cholesterol) е вид липопротеин, пренасян от кръвта. Нарича се “лош холестерол”, тъй като високите му нива са свързани с увеличен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сред които атеросклероза (натрупване на атеросклеротични плаки в стените на съдовете).

  Тези плаки могат да обослувят риск от редуциране на проточността на кръвта и образуването на тромби, които да доведат до сърдечен инфаркт или инсулт.

  Ефективното регулиране на LDL се постига чрез поддържане на здравословен начин на живот, включително хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, редовно упражнение, отказ от тютюнопушенето и при необходимост приемане на лекарства, предписани от лекар, за регулиране на холестерола.

  Какво са триглицериди?

  Триглицеридите са биохимични съединения, присъстващи в значително количество в човешкия организъм. Те са основната форма за складиране на мастни киселини.

  След консумация на храна, богата на мазнини, триглицеридите се синтезират в кръвоносната система и биват транспортирани до тъканите, където се използват за източник на енергия чрез процеса на бета-оксидация.

  Високите нива на триглицериди в кръвта могат да са свързани с различни метаболитни разстройства и кардиоваскуларни рискове. Затова контролът им е от съществено значение за поддържането на оптималното здравословно състояние и предотвратяването на дисбаланс в липидния метаболизъм.

  Кога да проведем изследване липиден профил?

  При вече установени високи нива на общ холестерол, както и при нарушена липидна обмяна; при наследствена обремененост; в случаи на миокарден инфаркт на друг член от семейството; наднормено тегло и затлъстяване; тютюнопушене; данни за наследствена хиперхолестеролемия; лица на терапия за понижаване на липидите; с цел проследяване след преживяни миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

  На възраст между 40 и 75 години като част от рутинния преглед на сърдечносъдовото здраве или ако вече се смята, че сте изложени на риск от сърдечносъдово заболяване по друга причина, или ако започвате или приемате липидомодифициращо лечение.

  Какви изследвания включва пакетът за липиден профил?

  Пакетът включва изследване на:

  • Холестерол – общ
  • HDL – холестерол
  • LDL – холестерол
  • VLDL– холестерол
  • Триглицериди

  Каква е подготовката за изследването?

  Изследването следва да се проведе сутрин на гладно, като за по-специфични инструкции по отношение на изискванията, следва да се обърнете към лекуващия Ви лекар.

  Референтните стойности на изследваните показатели

  Общ холестерол – < 200 mg/dL, < 5.2 mmol/L

  HDL холестерол – > 60 mg/dL, > 1.6 mmol/L. При норма нивата на „добрия” холестерол са по-високи и имат протективна роля за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

  LDL холестерол – <100 mg/dL, <2.6 mmol/L.

  Триглицериди – 10 – 150 mg/dL. По-ниските стойности са по-благоприятни.

  Интерпретация на резултатите

  • Триглицеридите – повишават се при наследствени и придобити дислипидемии, при метаболитни заболявания – диабет, подагра; при наднормено тегло и затлъстяване; при чернодробни заболявания и алкохолизъм; при бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм. Понижаване на триглицеридите си открива при хипертиреоидизъм, абеталипопротеинемия, недохранване, малабсорбция и други.
  • Общият холестерол се повишава при различни форми на хиперхолестеролемия; нарушен отток на жлъчен сок (билиарна обструкция, холестаза); заболявания на панкреаса; хипотиреоидизъм, диабет, алкохолизъм, богата на мазнини диета. Понижаване на холестерола се наблюдава при алипопротеинемии; стеаторея с малабсорбция; миелопролиферативни заболявания;
  • LDL – холестеролът се повишава при хиперхолестеролемия; хиперлипопротеинемия; диета, богата на наситени мазнини; хипотиреоидизъм; диабет; хронична бъбречна недостатъчност; анорексия и порфирия. Понижаване на LDL – холестеролът се открива при хипо/абеталипопротеинемия; хипертиреоидизъм; хронична анемия, тежки увреждания на черния дроб и жлъчната система.
  • HDL – холестеролът трябва да се поддържа в здравословния граници, защото е фактор за понижаване на сърдечно-съдовия риск. Това се постига с правилно хранене, умерена консумация на алкохол, редовна физическа активност и воденето на здравословен начин на живот. Понижаването на HDL- холестеролът се установява при затлъстяване, високи нива на триглицеридите, прием на някои лекарства- андрогени, диуретици, бета блокери и др.
  Запази час за изследване