Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ, англ. PCOS – Polycystic Ovary Syndrome) е често срещан синдром при жени в репродуктивна възраст. Той е една от главните причини за трудности при забременяване и инфертилитет при жените.

Какво е синдром на поликистозни яйчници?

Поликистоза не е заболяване, свързано с образуването на кисти, както показва наименованието. В основата на заболяването стои формирането на малки фоликули, които се образуват в яйчниците, но в твърде голям брой. Само малка част от тях достигат до зрялост и това често води до нарушения на менструалния цикъл.

При синдром на поликистозните яйчници, мъжките хормони – андрогени променят растежа на тези фоликули и ги правят видими при ултразвуково изследване. Те изглеждат черни, като кисти, откъдето идва и объркването, когато този синдром е бил наблюдаван за първи път.

Това е хормонално заболяване при жените. Среща се при около 4-12% от всички жени в Европа и се характеризира с повишаване на мъжките полови хормони, по-специално на андрогените. Това увеличение причинява повишен растеж на косата, акне, косопад и също затлъстяване. СПКЯ се причинява в най-голяма степен от настъпилия в женското тяло хормонален дисбаланс.

При здрава жена яйцеклетките мигрират от фоликула във фалопиевата тръба; това е известно също като овулация. При това състояние не настъпва овулация и в резултат на това яйцеклетките остават във фоликула, който след това се уголемява подобно на киста.

Запази час за изследване

Какви са причините за развитие на СПКЯ

Причините все още не са напълно изучени, но със сигурност се знае, че гените (наследственост), хормоналният профил и начинът на живот играят значима роля.

 • Наследственост

Жените със СПКЯ с по-голяма вероятност да имат майка, леля или сестра със СПКЯ. Съществува генетична теория и тя изследва възможността за разпространение на синдрома по наследствен път. Към момента са необходими още изследвания, за да бъде потвърдена, но се смята, че съществува генетично предразположение към СПКЯ.

 • Хормони

Симптомите и признаците на поликистозата се дължат на дисбаланса на инсулина и андрогените (най-вече тестостерон). Особено внимание се обръща на завишените нива на инсулин, които не просто могат да станат причина за висока кръвна захар и диабет, но и за повишена секреция на андрогени, което от своя страна води до проблеми с овулацията, нехарактерно за жените окосмяване и акне.

 • Начин на живот

Диетата и физическата активност имат пряко отражение върху телесното тегло и инсулиновата чувствителност и поради тази причина могат както да влошат, така и да подобрят симптомите на поликистозата.

 • Нискостепенно възпаление

Проучвания показват, че при жените със СПКЯ се наблюдават завишени нива на възпаление, което води до завишена секреция на мъжки полови хормони и сърдечно-съдови проблеми.

Заяви изследване

  Кога и как се проявява синдромът на поликистозните яйчници?

  Синдромът би могъл да бъде разпознат видимо още преди или по време на пубертета. Към този момент, сред симптомите най-често са преждевременна поява на окосмяване в интимната зона, хиперинсулинемия и повишени нива на прекурсорни молекули, които биха могли да се превърнат в андрогени.

  След края на пубертета, симптомите биха могли да включват нередовна или липсваща менструация, безплодие и признаци на прекомерни нива на андрогени в женското тяло, включително хирзуитизъм и акне.

  С напредването на възрастта, при жените, страдащи от този синдром, нередовният месечен цикъл и излишъкът на налични андрогени се превръщат в по-малък проблем. Често, тези симптоми започват да се подобряват след достигане на 40-годишна възраст.

  Поставянето на диагноза трудно може да се направи след настъпването на менопаузата (климактериум) – повишена честота на неинсулинозависим захарен диабет, хиперплазия и карцином на маточната лигавица, сърдечно съдови и мозъчно съдови заболавания.

  Какви са симптомите на СПКЯ ?

  Тъй като цялата клинична картина на синдрома на поликистозните яйчници е многофакторна, симптомите също са различни.

  – Засегнатите често се оплакват от нарушения в цикъла (по-често или по-рядко от веднъж месечно), понякога характеризиращи се с много силни менструални спазми. Липса на менструация или по-малко от 8 цикъла годишно. Менструация с твърде изобилно или твърде оскъдно кървене.

  – Поради високите нива на мъжките полови хормони, може да се появи мъжко окосмяване, известно още като хирзутизъм, както и плътен мъжки глас и загуба на коса.

  – Възможни са и нарушения на съня, намалена плодовитост и дори безплодие.

  – Повечето от засегнатите страдат от наднормено тегло и дори затлъстяване.

  – Това често е придружено от инсулинова резистентност, която може да доведе до захарен диабет като дългосрочна последица.

  – Синдромът на поликистозните яйчници би могъл да въздейства върху женското тяло както физически, така и психически. В комбинация с останалите симптоми, би могло да се достигне до отпадналост, депресия и понижено самочувствие.

  Запази час за изследване

  Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата на състоянието наречено „синдром на поликисточните яйчници“ според Европейската и Американската асоциации по репродуктивна медицина се определя по т.нар. Ротердамски критерии. Според тях, за да бъде поставен тази диагноза трябва да са налице поне два от трите симптома:

  • нередовен менструален цикъл
  • клинични или лабораторни данни за хиперандрогенизъм (т.е. за повишен тестостерон)
  • яйчници, изглеждащи като поликистозни при ултразвуков преглед

  Поликистозни яйчници – пакетно изследване

  Обикновено се назначават подробни кръвни изследвания, включващи освен рутинното проследяване на промените в пълната кръвна картина и проследяване на концентрациите и на други показатели.

  Пакетът включва следните изследвания:

  • Лутеинезиращ хормон/ LН

  • Фоликуло-стимулиращ хормон / FSH

  • Тестостерон

  • Естрадиол

  • Пролактин

  • TSH

  • Глюкоза

  • Инсулин

  Изследванията се извършват чрез кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене.

  Как се лекува синдромът на поликистозните яйчници (PCOS)?

  Към момента няма универсално лечение на СПКЯ и той трябва да се третира индивидуално. Повечето от методите на лечение включват облекчаване на симптомите и третиране на възможните причини за появяването му, в зависимост от това какъв е желаният ефект.

  Лечението може да варира според това на каква възраст е жената, изявеността на симптомите ѝ и цялостното здравословно състояние. Може да се различава и според това дали се планира бременност в бъдеще или не.

  Промените в начина на живот доказано са най-ефективният подход за подобряване на фертилитета и намаляване на риска от усложнения по време на бременност.

  Лечението на поликистозните яйчници е насочено към намаляване на настоящите симптоми и предотвратяване на бъдещи системни заболявания (като сърдечни заболявания, диабет).

  • Лечение на безплодие – Бременността може да се постигне чрез използване на някои лекарства, стимулиращи овулацията (кломифен цитрат, гонадотропин) или чрез ин витро оплождане в много тежки случаи.
  • Противозачатъчни – Може да се използва при пациенти, които не желаят да забременеят, за да се гарантира редовността на менструалния цикъл, да се намалят нивата на мъжките хормони и да се намали образуването на акне.
  • Метформин – Glucophage, като повлиява инсулиновия метаболизъм при пациенти с поликистозни яйчници, позволява да се контролират нивата на захарта. Също така е доказано, че намалява растежа на косата и връща овулацията след няколко месеца употреба.
  • Хирургично лечение – С метода, наречен лапароскопско пробиване на яйчниците, малки кисти в яйчниците се поставят и изпразват с игла.

  ЧЗВ

  Каква е връзката между синдрома на поликистозните яйчници и безплодието?

  При нормален менструален период приблизително 15-20 яйцеклетки започват да узряват всеки месец и обикновено 1 от тях напълно узрява и настъпва овулация.

  Поради проблема в пълния процес на съзряване на яйцеклетката при поликистозни яйчници, около 20 недоразвити яйцеклетки образуват кистозни образувания и не настъпва овулация.

  Има ли опасности свързани със СПКЯ?

  СПКЯ може да увеличи риска от метаболитни състояния, като например диабет тип 2, и повишава риска от нерегулирано кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

  ОБРАТНО КЪМ СПИСЪК С ИЗСЛЕДВАНИЯ